Így válhatsz profi baristává!

Tapasztaljuk, hogy a technika fejlődésével ma már olyan kávéfőző gépekhez juthatunk, hogy azt gondoljuk, nincs szükség a baristákra. Bár ezzel biztosan sokan egyetértenek, azonban a baristákat nem lehet helyettesíteni a gépekkel, mégpedig az emberi tényező miatt. A kávézói hangulatot nem helyettesíthetjük semmivel és ez jól is van így.
Így válhatsz profi baristává!

Amennyiben érdekli a barista munkája, akkor most itt van néhány információ a barista tanfolyamról Budapesten.

Mi a barista feladata?

Nem lehet egy mondattal meghatározni, hiszen valóban kávét készít, vendéget szolgál ki, fejleszti a tudását, de igazán szívvel lélekkel szereti a munkáját. Biztos, hogy vannak akik reggel nem a kávéért mennek be elsősorban a kávézóba, hanem a kedves, barátságos kiszolgálás miatt, amit a rohanó világunkban egyre kevesebb helyen tapasztalunk. Mellé egy finom kávé, amit nem a leggyorsabban kapunk meg de precízen elkészítve, itt nem feltétlenül a gyorsaság a döntő. Természetesen a minőség a kávéban és a kiszolgálásban is döntő.

A barista kutatóként

A baristának nem elég elkészíteni tudni a kávét, hanem beszélnie is kell róla. Ezért folyamatosan képeznie kell magát, meg kell értenie a kávé folyamatait, tudnia kell mindent az alapanyagról. Folyamatosan kutatni kell a szakmában, hogy képes legyen a fejlődésre.

A baristák cuppingolása

Kiváló megoldás a kutatási feladatokra a kávé kóstolgatása, a cuppingolás. Így ismerheti meg az ízeket, kiélesednek az érzékszervei, és hiteles lesz amikor az ízekről beszél, valamint megoszthatja a tapasztalatait a pörkölővel is.

A barista mint ellenőr

Egy baristának úgy kell alakítani a munka fázisait, hogy mindig ugyanolyan kiváló minőségű kávét tudjon készíteni. Ehhez nagyon sok tapasztalatot kell gyűjtenie, és nagyon sok figyelmet is kíván, és persze folyamatosan jelen kell lenni, hiszen a kávé viselkedése is változik és azt kell megtanulni, hogy hogyan. Így tehát a barista egyben egy minőségellenőr is, aki ellenőrzi az eszközök, a körülmények és a tulajdonságok meglétét.

A barista mindent érezzen?

Ez a szakma is mint a vendéglátásban a többi, csak empátiára képes, viselkedés pszichológiára nyitott személyiségnek való. Természetesen neki is vannak rossz napjai, ő is ember de ő az akinek át kell változtatni a reggeli álmos, nyűgös arcokat. Emberi kapcsolatokat kell építenie, egy mosollyal, jó szóval, emlékezni a törzs vendégek szokásaira. Nyitottnak lenni a kommunikációra, ha éppen akkor alkalmas rá a vendég.

Ki alkalmas a világbajnoki címre?

A baristák minden évben igyekeznek elnyerni a világbajnoki címet egymás elől. Minden profi szeretné magából a maximumot kihozni, de ehhez a nagy nyomást és a kritikát is bírnia kell. Rengeteg gyakorlás előzi meg a versenyt, fel kell készülniük egy új kreatív ital ötlettel is a tökéletes kávé mellé.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a barista egy tökéletes kávét készítő, pszichológusi vénával megáldott, kedves, barátságos, intelligens kávé nagykövet.

Kapcsolódó cikkek

Így válhatsz profi baristává!

Így válhatsz profi baristává!

Tapasztaljuk, hogy a technika fejlődésével ma már olyan kávéfőző gépekhez juthatunk, hogy azt gondoljuk, nincs szükség a baristákra.