Rövid útmutató a pezsgőhöz

Ha egy különleges alkalmat szeretne megünnepelni, vagy egyszerűen csak egy buborékos koktélra vágyik egy hosszú munkanap után, akkor talán érdekli, hogy többet tudjon meg a pezsgőről. Ez az útmutató megtanítja az alapokat ennek a finom italnak a történetéről, a megfelelő pezsgőbontásról, sőt, még a különböző pezsgőtípusokat is elmagyarázza. Emellett vásárlási útmutatót is nyújt a legjobb üveg pezsgőhöz. Mivel a pezsgő drága lehet, jó tudni, mire kell figyelni, amikor egy palackot vásárol.
Rövid útmutató a pezsgőhöz

Először is fontos tudni, hogy az igazi pezsgő csak a franciaországi Champagne régióban termesztett szőlőből készül, ahol a világ legdrágább szőlőültetvényei vannak. Ez azt jelenti, hogy az ezen a területen termelt borok többsége két szőlőfajta egyikéből készül: Chardonnay és Pinot Noir. A régióban található a világ néhány legexkluzívabb szőlőültetvénye. Bár emiatt nehéz jó pezsgőt találni, biztos lehet benne, hogy kiváló minőségű terméket kap.

Amikor egy üveg pezsgőt választ, mindenképpen keressen olyan címkét, amelyen szerepelnek a szőlőültetvény gyártási folyamatára és korára vonatkozó információk. Általában a nagyobb pincészetek jobb pezsgőt állítanak elő, de a kisebb birtokok a legjobb értéket produkálják. Azt azonban nem lehet megmondani, hogy egy adott pezsgő jobb-e egy másiknál. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb birtokok következetesebb, fiatalabb és ízgazdagabb borokat készítenek, mint a kisebb birtokok. A borokhoz hasonlóan a minőségi pezsgők megkülönböztetésének kulcsa a címke elolvasása.

A pezsgőt legjobban hűtött állapotban (5-10 fokon) lehet tálalni, ezért ha egy partin tervezi felszolgálni, a legjobb, ha körülbelül három órán át a hűtőszekrényben tartja, vagy 30 percig jéggel töltött vödörben hűti. Ha olcsó pezsgőt keres, érdemes egy vödröt vásárolni. Alternatív megoldásként vásárolhat egy borhűtőt, és a hűtőben tarthatja.

Ha tökéletes üveg pezsgőt keres, van néhány egyszerű szabály, amelyet érdemes betartani. Míg a dugót a tálalás során a helyén kell hagyni, nem ajánlott hosszú időre a vödörben hagyni. Általában azonnal tálalni kell, de érdemes egy kicsit hagyni, mielőtt megkóstolnád. A palack mérete mellett a legjobb, ha a pohár szobahőmérsékleten van a maximális íz érdekében.

Mielőtt kinyit egy üveg pezsgőt, fontos megjegyezni, hogy a pezsgőnek nagyon magas a savtartalma. Emiatt fontos, hogy egyensúlyba hozzuk a bor savtartalmát. Bár nehéz különbséget tenni egy olcsó és egy drága üveg pezsgő között, az utóbbi valószínűleg jobb lesz az ön számára.

Még több info: a borkorzo.hu -n.

Kapcsolódó cikkek

Kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, házmester, viceházmester, főbérlő, albérlő, Krúdy-fröccs jelentése

Mai kisokos - Fröccs fajták

Kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, házmester, viceházmester, főbérlő, albérlő, Krúdy-fröccs. Vágod ezeket a szavakat?

Így válhatsz profi baristává!

Így válhatsz profi baristává!

Tapasztaljuk, hogy a technika fejlődésével ma már olyan kávéfőző gépekhez juthatunk, hogy azt gondoljuk, nincs szükség a baristákra.

A legjobb édesburgonya fajták különböző főzési módokhoz

A legjobb édesburgonya fajták különböző főzési módokhoz

Az édesburgonya nagyszerű tápanyagforrás, többek között A-, C- és E-vitamin, valamint olyan ásványi anyagok, mint a kálium, magnézium, foszfor, réz és vas.