Tippek, hogy a karácsony ne csak a stresszről szóljon

Ha teljesen kiiktatni nem is lehet, de azt elérni igen, hogy képesek legyünk azokra a dolgokra fókuszálni, amik örömet jelentenek.
Tippek, hogy a karácsony ne csak a stresszről szóljon

Az első és legfontosabb tippünk, hogy az ünnepi időszakban is törekedjünk a tudatosságra. Az emberek nagy része ilyenkor persze éppen azt tervezi, hogy végre semmi munka, semmi kötelezettség, azaz semmi tervezés – csak a nagy boldog karácsonyozás. Persze aztán hamar rájövünk, hogy ha már ehhez a boldogsághoz áthívtuk az egész rokonságot, akkor ki is kell takarítani, meg kell főzni az ebédet, és valakinek az ajándékokat is be kell csomagolnia, arról nem is szólva, hogy mi lesz a fa díszítésével? Hirtelen rájövünk, hogy egy nagy rohanás lesz az egész idén is, és ekkor azt kívánjuk, bárcsak a mi fejünkön is lenne tehermentesítő csap, amivel kiengedhetjük a fáradt gőzt.

Éppen az előbbiek elkerülése miatt érdemes tudatosan belevágni, és felkészülni arra, hogy valószínűleg lesznek túlterhelt pillanatok. Ne kergessük a tökéletesség illúzióját, igyekezzünk elvégezni a kitűzött feladatainkat, de számoljunk azzal, hogy becsúszhat valami hiba a rendszerbe, ami miatt nem kell majd összeomlanunk. Higgyük el, a vendégek tényleg kibírják 5 féle sütemény nélkül.A tippünk az, hogy ne legyünkk sem az ünneppel, sem magunkkal szemben irreális elvárásaink. Próbáljuk megélni a szebb pillanatokat, amikre visszaemlékezhetünk később is. Hogy ne csússzon ki a kezünkből a gyeplő, készüljünk egy – akár csak a fejünkben összeállított – listával a teendőinkről. Ne szervezzünk túl sok programot, az persze, meg kell látogatni a nagyit, de a tizenötödik unokatestvérünk lehet, hogy januárban is örül majd nekünk. Próbáljuk beosztani gy az időnket, hogy közben mi is élvezni tudjuk az ünnepet. Ebben az is segít, ha nem esszük magunkat degeszre az első napon, és ha próbálunk időt szakítani némi mozgásra a nagy evések és ivások között. Szervezetünk és idegrendszerünk is meghálálja majd ezeket az apróságokat, már csak ki kell próbálni!

Kapcsolódó cikkek

Tippek, hogy a karácsony ne csak a stresszről szóljon

Tippek, hogy a karácsony ne csak a stresszről szóljon

A szeretet ünnepén sokszor csak pont arra nincs időnk, hogy jól érezzük magunkat.

Környezetbarát karácsonyfa kiadások nélkül

Környezetbarát karácsonyfa kiadások nélkül

Fenyő nélkül sem kell lemondani a karácsonyfáról.