A dekantálás és annak alkalmazási lehetőségei

A dekantálás napjaink borfogyasztási szokásainak egy igen különleges részét képezi.
A dekantálás és annak alkalmazási lehetőségei

A boros kiegészít a legtöbb esetben a vörösboroknál kerül elő, azonban néha a fehéreknél is alkalmazzák, nem véletlen. A látványos levegőztetésért és felszolgálásért felelős eszköz esetében azonban van pár fontos dolog, amit nem árt tudni, mielőtt az ember használni kezdi azt.

Ebben a cikkben a dekantálásról, valamint arról számolunk be, hogy a dekantáló kancsót mikor és hogyan lehet alkalmazni.

Mit jelent a dekantálás?

Az emberekben még mindig sok tévhit él a dekantálással kapcsolatban. Ez azért probléma, mert ha egy olyan bort dekantál valaki, amit nem szabadott volna, akkor a művelet több kárral jár, mint haszonnal. Egy rozé esetében például annyit ártunk az italnak, hogy a bor íze szinte egyáltalán nem hasonlít az eredeti ízére. Rosszabb esetben tehát teljesen tönkre lehet vele tenni a bort és magát a borfogyasztási élményt is.

A dekantáló kancsó használata alapvetően nem bonyolult, hiszen a levegőztetés során a bort úgy kell áttölteni a boros kellékbe, hogy az üvegben tartjuk a borba keletkező üledéket. Ennek nem szabad a kancsóba kerülnie, ezáltal a pohárban sem köt ki, nem kell azt elfogyasztani. A művelet célja, hogy a bort szellőztessük, amire több szempontból is fontos lépés. Ennek köszönhetően ugyanis az etanol az oxigénnel együtt távozik az italból, ráadásul így a záptojás illatú szulfitokat is eltávolítjuk, amik manapság már szinte minden italban ott vannak.

A dekantálás azért is fontos, mert így a bort megfelelő hőmérsékleten szolgálhatjuk ki. Itt nem csak a melegítésről van szó, hiszen egy modern dekantálóba jeget is tárolhatunk, így hűthetjük le a palackot.

Mit szabad dekantálni?

Ami talán még fontosabb, hogy mit az, amit szabad levegőztetni és mit nem. A fiatal, illetve tanninban gazdag, strukturált vörösborokat mindig jó dekantálni. Ez lehet a cabernet, a sangiovese, vagy éppen a syrah. Minél szikárabb és frissebb az alkohol, annél korábban érdemes felbontani a fogyasztás előtt.

Dekantálni az idős borokat sem árt, ahol az üledék mindig megül a palack alján. Bortól függ, hogy meddig tart a dekantálás, hiszen néhány esetben elegendő 2-3 óra, de nem ritka, hogy a folyamat 18-20 óráig is eltart. Fontos azonban, hogy a kancsóba töltött bort ne tároljuk 24 óránál tovább, lehetőleg egy nap alatt fogyjon el.

A dekantálás főbb lépései

A dekantálás kapcsán nagyon lényeges, hogy olyan kancsót válasszunk, amelynél az ital nagy felületen keveredik a levegővel. A prémium üvegből készült típusoknak jellegzetes kialakításuk van, így többségében hosszú a nyakuk és hasas a testük, így nemcsak praktikus boros eszközök, de még mutatósak is.

A fő, hogy az italt egy tölcséren keresztül átnyomjuk, ami közben a túlnyomás alatt lévő ital találkozik a levegővel. Közben ügyeljünk, hogy a bort az üveg falára töltsük, így míg lekerül az edény aljára, addig hosszú ideig levegőzik.

Kapcsolódó cikkek

9 ital, amelyet mindenképpen próbálj ki Brazíliában

9 ital, amelyet mindenképpen próbálj ki Brazíliában

Brazília, napsütés, pálmafák és italok. Nagyon sok olyan brazil italról még csak nem is hallottunk, de ha már ott jársz, semmiképpen se hagyd ki ezeket az italokat.

Rövid útmutató a pezsgőhöz

Rövid útmutató a pezsgőhöz

Egyre több jó pezsgő van ma már.

5 angol étel, amit érdemes elkészítened

5 angol étel, amit érdemes elkészítened

Jelentkeztél angol online nyelvtanulásra, de a kultúrát nem ismered? Mi a helyzet a konyhaművészettel? Kattints 5 nagyszerű ízvilágú ételért!