A magyar konyhák elfeledett csodaszere: a petrezselyem
A növény két típusát termesztik itthon, a gyökérpetrezselymet és a metélőpetrezselymet, ezek eltérő ízintenzitással bírnak, ahogy a levélzetük is más. Utóbbi a hazai éttermek egyik legfontosabb díszítőeleme, apró fodrosabb leveleiről könnyen felismerhető.
Petrezselymes krumpli, pörköltek, gulyás, bableves, és a lista hosszan folytatódik. Képzeljük csak el őket petrezselyem nélkül! Inkább ne. Az íze mellett viszont számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik még, amiket érdemes megismerni, ha már majdnem minden háztartásban találkozhatunk vele.
Amellett, hogy méregtelenít, vízhajtó hatású, segíti az emésztést is, sőt csökkenti a fennálló hányingert, valamint felgyorsítja a bélgázok távozását. Tehát fokozza a veseműködést. Antioxidáns hatású, ráadásul igazi vitaminbomba: A-vitaminban, B-vitaminban, C-vitaminban, E-vitaminban és K-vitaminban gazdag. Emellett olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kalcium, réz, vas és a foszfor.
Javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert. De nem csak belsőleg, külsőleg is hasznunkra válik, hiszen bőrápolószerként is működik, főzetet készíthetünk belőle, amit felhasználva bőrnyugtató hatást érünk el. Az egyik legismertebb tulajdonsága, hogy a szájszag ellen is felveszi a harcot, készíthetünk a felaprított darabjaiból teát, amivel felszámolhatjuk a rossz leheletet.
És mivel fagyasztva is tárolható, az év bármely szakában előkaphatjuk a mélyhűtőből, hogy jótékony hatásait élvezzük.