Így válhatsz profi baristává!

Tapasztaljuk, hogy a technika fejlődésével ma már olyan kávéfőző gépekhez juthatunk, hogy azt gondoljuk, nincs szükség a baristákra. Bár ezzel biztosan sokan egyetértenek, azonban a baristákat nem lehet helyettesíteni a gépekkel, mégpedig az emberi tényező miatt. A kávézói hangulatot nem helyettesíthetjük semmivel és ez jól is van így.
Így válhatsz profi baristává!

Amennyiben érdekli a barista munkája, akkor most itt van néhány információ a barista tanfolyamról Budapesten.

Mi a barista feladata?

Nem lehet egy mondattal meghatározni, hiszen valóban kávét készít, vendéget szolgál ki, fejleszti a tudását, de igazán szívvel lélekkel szereti a munkáját. Biztos, hogy vannak akik reggel nem a kávéért mennek be elsősorban a kávézóba, hanem a kedves, barátságos kiszolgálás miatt, amit a rohanó világunkban egyre kevesebb helyen tapasztalunk. Mellé egy finom kávé, amit nem a leggyorsabban kapunk meg de precízen elkészítve, itt nem feltétlenül a gyorsaság a döntő. Természetesen a minőség a kávéban és a kiszolgálásban is döntő.

A barista kutatóként

A baristának nem elég elkészíteni tudni a kávét, hanem beszélnie is kell róla. Ezért folyamatosan képeznie kell magát, meg kell értenie a kávé folyamatait, tudnia kell mindent az alapanyagról. Folyamatosan kutatni kell a szakmában, hogy képes legyen a fejlődésre.

A baristák cuppingolása

Kiváló megoldás a kutatási feladatokra a kávé kóstolgatása, a cuppingolás. Így ismerheti meg az ízeket, kiélesednek az érzékszervei, és hiteles lesz amikor az ízekről beszél, valamint megoszthatja a tapasztalatait a pörkölővel is.

A barista mint ellenőr

Egy baristának úgy kell alakítani a munka fázisait, hogy mindig ugyanolyan kiváló minőségű kávét tudjon készíteni. Ehhez nagyon sok tapasztalatot kell gyűjtenie, és nagyon sok figyelmet is kíván, és persze folyamatosan jelen kell lenni, hiszen a kávé viselkedése is változik és azt kell megtanulni, hogy hogyan. Így tehát a barista egyben egy minőségellenőr is, aki ellenőrzi az eszközök, a körülmények és a tulajdonságok meglétét.

A barista mindent érezzen?

Ez a szakma is mint a vendéglátásban a többi, csak empátiára képes, viselkedés pszichológiára nyitott személyiségnek való. Természetesen neki is vannak rossz napjai, ő is ember de ő az akinek át kell változtatni a reggeli álmos, nyűgös arcokat. Emberi kapcsolatokat kell építenie, egy mosollyal, jó szóval, emlékezni a törzs vendégek szokásaira. Nyitottnak lenni a kommunikációra, ha éppen akkor alkalmas rá a vendég.

Ki alkalmas a világbajnoki címre?

A baristák minden évben igyekeznek elnyerni a világbajnoki címet egymás elől. Minden profi szeretné magából a maximumot kihozni, de ehhez a nagy nyomást és a kritikát is bírnia kell. Rengeteg gyakorlás előzi meg a versenyt, fel kell készülniük egy új kreatív ital ötlettel is a tökéletes kávé mellé.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a barista egy tökéletes kávét készítő, pszichológusi vénával megáldott, kedves, barátságos, intelligens kávé nagykövet.

Kapcsolódó cikkek

Mi az a gin? Hol találjuk meg a legjobb minőséget?

Mi az a gin? Hol találjuk meg a legjobb minőséget?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk, hogy mi is az a gin és hol találhatjuk meg a legjobb minőségű italokat, ha nem szeretnénk csalódni italozás terén.

Az egészséges alkoholok készítésének alapjai

Az alkoholkészítés alapjai

Most részletesebben foglalkozunk az alkoholok készítésének alapjaival és hogy milyen italból milyen italok keverhetők.

A dekantálás és annak alkalmazási lehetőségei

A dekantálás és annak alkalmazási lehetőségei

A dekantálás napjaink borfogyasztási szokásainak egy igen különleges részét képezi.