Gyakori kutyabetegségek, amelyekkel tisztában kell lennie

Számos olyan gyakori kutyabetegség van, amellyel tisztában kell lennie.
Gyakori kutyabetegségek, amelyekkel tisztában kell lennie

A veszettség például fertőzött állatokkal való érintkezés útján terjed. A veszettségben szenvedő kutyák számos jelet mutathatnak, többek között gyengeséget, rohamokat és koordinációs zavarokat. A veszettség halálos kimenetelű is lehet. Egy másik betegség, amellyel tisztában kell lenni, a parvovírus, amely egyfajta vírusfertőzés. Ennek a betegségnek a kezelése hasonló az emberekéhez, de intravénás folyadékpótlást és gyógyszereket igényel.

A fülfertőzés egy másik gyakori betegség a kutyáknál. Ezek a fertőzések mindkét fület érinthetik, ezért érdemes kutyáját állatorvoshoz vinni kezelésre. Ha mindkét füle fertőzött, nyugtassa le a kezeléshez. Az állatorvos meg tudja állapítani, hogy milyen típusú fülgyulladása van. A kutyák bőrfertőzései allergiák, baktériumok vagy élesztőgombák miatt is előfordulhatnak. A fülfertőzések forró foltokat okozhatnak, és állatorvosi kezelést igényelnek. A legjobb módja e betegségek kezelésének a megelőzés.

A szívférgesség egy parazita féreg, amely a fertőzött állatok tüdejében és szívében él. A szívféreg öt-hét évig élhet egy kutyában, és egy kutyában több száz féreg is élhet. A kennelköhögés a hangszálakat érintő légúti fertőzések egy csoportjának gyűjtőneve. Az emberi mellkasi megfázáshoz hasonlóan a kennelköhögés is veszélyes lehet a kutyára. Végül a kutyák parvovírusa egy rendkívül fertőző vírusos betegség, amely kutyája életveszélyes megbetegedéséhez vezethet.

A galandférgek és a férgek a leggyakoribb kutyabetegségek közé tartoznak. Bár ritkán halálos kimenetelűek, a kezeletlen orsóférgesség fiatal kölyökkutyáknál bélszakadáshoz vezethet. A vemhes anyaállatokat is kezelni kell a kerekesférgek ellen. Ha azt gyanítja, hogy kölyökkutyája galandférges, állatorvosa antibiotikumokat és más gyógyszereket írhat fel neki a kölyök kezelésére. A gyógyszeres samponok és a havi bolhairtó szer segíthet megelőzni a galandféreg-fertőzést.

A csípőízületi diszplázia egy másik gyakori betegség a kutyáknál. Az acetabulum és a combcsont feje eltérő ütemben nő, és ez fájdalmat okoz. A csípődiszpláziát genetikai hiba okozza. Bár ennek a betegségnek a tünetei hasonlóak más ízületi gyulladások tüneteihez, nehéz lehet megállapítani, hogy melyikben szenved a háziállat, hacsak nem mutatják a fájdalom jeleit. A sántító kutyán a bőréből kiálló csomók is megjelenhetnek, vagy nyüszíthet, ha megérintik.

A kutyainfluenza a kutyákat érintő fertőző vírus. Ezt a vírust a H3N8 és H3N2 altípusú influenza A okozta. A betegség fertőző, és nagy népsűrűségű területeken más kutyákra is átvihető. A vírussal fertőzött kutyáknál láz és letargia jelentkezhet. A betegség kezelése a betegség súlyosságától függ. A fertőzött kutyákat el kell különíteni a többi állattól, és ennek megfelelően kell kezelni. Legalább háromhetes karanténidőszak ajánlott.

A cukorbeteg kutyáknál nagyobb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A cukorbeteg kutyák számos tünetet mutathatnak, többek között fájdalmat, letargiát és látásvesztést. A betegség azonban gyakran halálos kimenetelű. A Banfield Pet Hospital által végzett tanulmány szerint a kutyák körében 32%-kal nőtt a cukorbetegség előfordulása. Ez sajnálatos statisztika, mivel kihathat kedvence életminőségére. Sok esetben a kezelés antibiotikumokat foglal magában. A táplálkozás megváltoztatása probiotikumokat is tartalmazhat.

Szerző: Nagyon Állat Shop

Kapcsolódó cikkek

Házi csodaszer a petrezselyem

A magyar konyhák elfeledett csodaszere: a petrezselyem

A hazai ízek kialakításában kulcsszerepe van, de ezenkívül alig tudunk valamit erről a gyógyhatású növényről.

Aludjon pihentetően! - alvás tippek

Aludj pihentetően!

A kronobiológusok úgy vélik, hogy a mindennapi stressz megakadályozza a megfelelő éjszakai alvást.