Minden nap egy kis lépés a Föld érdekében

Az egyik leggyakoribb ellenvetés az életmódváltással kapcsolatban, hogy „úgysem ezen múlik”. Itt az idő felismerni, hogy minden rajtunk múlik.
Minden nap egy kis lépés a Föld érdekében

Apró változtatásokkal magunkban is tudatosíthatjuk, hogy a Föld készletei nem végesek, és a felesleges pazarlás nem csak az otthoni kasszát nem kíméli, hanem a természetet sem. A környezetvédelem nem csak egy múló hobbi, hanem az egészségünk megőrzésének érdekében tett lépés, a világ változatosságának megóvása és a jövő generációiról való gondoskodás – többek közt. Nézzünk körül házunk táján, mi az, amit meg tudunk tenni a világunk és lakóinak érdekében.

A szoba nem fél egyedül

Általában egészen komfortosan el vannak magunkban a lakásunk helyiségei, nem igényelnek ehhez kivilágítást. Válasszunk energiatakarékos izzókat, ha elmegyünk otthonról oltsuk le őket, de járjunk el hasonlóan akkor is, ha nem használjuk az adott szobát és legalább 10 percig nem is fogjuk.

A szürke víz ötven árnyalata

A víz használata kulcsfontosságú kérdés, néhány módszerrel sokat spórolhatunk. A fürdéshez akár 100-150 liter vizet használunk el, a zuhanyzással 50-70 liter folyik el alattunk, talán ez segít felismerni, hogy miért hallani olyan gyakran, hogy válasszuk inkább a zuhanyt. Ha eddig is ezt tettük, csökkentsük ennek az időtartamát, ha eddig 10 percig áztunk, próbáljuk ki, mennyire leszünk tiszták 5 perc mosdás után. Ezzel nem csak a vizet, hanem fűtési energiát is spórolunk,az időről nem is szólva.

Amikor fogunkat mossun, nem kell megfürdetni a mosdókagylót is, hagyjuk meg azt a takarítás idejére.

Ha elég erősnek érezzük magunkat a komolyabb váltáshoz, használjunk szürke vizet. A szennyezettségének mértékétől függően tudjuk különféle módokon újrahasznosítani az egyszer már valamilyen formában használt vizet, az öntözéstől egészen a vécé leöblítéséig.

Ha nincs szükség rá, ne mossunk magas hőfokon. Amikor csak tehetjük, válasszunk gyors programot, minél alacsonyabb hőfokon.

Második esély

Használt dolgainkról ma már sokszor elsőre lemondunk, hiszen olcsón pótolhatjuk őket. Próbáljunk adni nekik egy második esélyt, alakítsuk át őket, javítsuk meg, használjuk fel valami másra! Ezzel pénzt spórolunk, ráadásul szemetet sem termelünk. Ha pedig technikai eszközeinkről van szó, amiket gyakran használunk, próbáljuk helyi szakemberrel megjavíttatni, ezzel is támogatva a kisebb szolgáltatók munkáját.


Kapcsolódó cikkek

Minden nap egy kis lépés a Föld érdekében

Minden nap egy kis lépés a Föld érdekében

Nem csak divathóbort, hanem komoly felelősség a természetvédelem. Kicsiben haladva is nagyon sokat tehetünk a változásért.

10 meglepő tény az állatokról

10 meglepő tény az állatokról

A delfinek már az anyaméhben is énekelnek.

Környezet- és pénztárcabarát kertészkedés

Környezet- és pénztárcabarát kertészkedés papírgurigával

Praktikus és környezetbarát megoldás, ha nem dobjuk ki a felszabadult gurigát, hanem inkább felhasználjuk az ültetéshez.