Ezeket kell tudnod kezdő hegesztőként

Minden szakmának megvannak a maga fortélyai, amelyekkel jobban és könnyebben lehet elvégezni a munkát.
Ezeket kell tudnod kezdő hegesztőként

A hegesztésnek ugyanúgy megvannak a munkát segítő tényezői, amit nagyon jó ismerni, még a kezdőknek is, munka közben, gyakorlat híján is eszébe jutnak ezek a fortélyok.

Milyen ötletek segítik a kezdő hegesztő munkáját?

A kiindulási pont az, hogy a hegesztendő felületet meg kell tisztítani a festék és rozsda maradványoktól. Így semmilyen külső tényező nem akadályozza meg, hogy a varrat és a hegesztés egyenletes egyen.

Hogyan is néz ki egy szép hegesztés? Úgy kell kinéznie mintha pénzérméket fektettünk volna egymásra, függően a hegesztőgép fajtájától. Ha CO hegesztőnk van akkor a hegesztőpisztolyt tolni kell, ha elektródával hegesztünk, akkor pedig magunk felé kell húzni a pálcát. Az a különbség köztük, hogy egyik esetben az elektródát nyomjuk közelebb a hegesztés közben, a másik esetben pedig a hozanyagot adagolja a gép és védőgáz szükséges hozzá, de mindkét eset fogyóelektródás az eljárás.

Lényeges, hogy a két anyag, amit össze akarunk hegeszteni minél messzebb van egymástól, annál nagyobb mozdulatokat kell tenni a pálcával. Túl nagy távolság esetén beomolhat a varrat, ezért amennyire lehet közelítsük egymáshoz a két fémet.

Milyen védőfelszerelésre van szükség a hegesztésnél?

A hegesztés veszélyes tevékenység, a munka során a szem maradandó sérülést szenvedhet, ha belenéz a hegesztésbe, ezért védőpajzsra van szükség a munkához. A hegesztéshez szükséges Iweld termékek ára webshopban sem drágább, mint a védőfelszerelést árusító boltokban.

Nagyon fontos a megfelelő pajzs kiválasztása, amelyeket alapvetően három csoportra oszthatunk. A pajzsok kialakításukban, minőségükben és hatékonyságukban nagyban eltérnek egymástól.

● A legáltalánosabb az alap hegesztőpajzs, amely minden áruházban és gazdasági boltban megtalálható, viszonylag olcsó. De hátránya is van, mégpedig az, hogy teljesen lefoglalja az egyik kezünket és mindig ki kell nézni mögüle, így nehéz, hogy folyamatosan odafigyeljünk a varratra.

● A következő kategória a fejpajzs, amelyet teljesen a fejünkre lehet állítani és ettől mindkét kezünk szabad marad. A sisakon alapból üveg található, amelyre le lehet hajtani egy sötét üveges szemrészt hegesztéskor.

● A harmadik kategória a professzionális fejpajzs, amely hasonlóan az előtte lévő kategóriához üveges változat, azonban hegesztéskor automatikusan besötétedik. Mivel a lencse fényérzékeny, bármilyen pici fény hatásra besötétedik. A fényérzékenységet be tudjuk állítani.

Miután a hegesztéskor nagy hő képződik elengedhetetlen, hogy a ruhánk ne gyúlékony anyagból készüljön, a cipőnk pedig zárt legyen. Lehet még hővédő kesztyűt is viselni, de ez opcionális választás, hogy megvédjen a sérülésektől.

Összegezve

A kezdő szakembereknek minden szakmában, így a hegesztésnél is meg kell tanulni a szakma fortélyait és be kell tartani a biztonsági és védőfelszerelésre vonatkozó szabályokat.

Kapcsolódó cikkek

A kéziszerszámok használatának alapvető biztonsági szabályai

A kéziszerszámok használatának alapvető biztonsági szabályai

A kéziszerszámok használatának egyik alapvető biztonsági szabálya, hogy mindig viseljen arcvédő vagy védőszemüveget.

Fontos kiegészítők otthoni barkácsoláshoz

Fontos kiegészítők otthoni barkácsoláshoz

A barkácsoláshoz szükséges szerszámok, csavarok online vásárlása ma már egyszerű feladat, időt, energiát spórolhatunk meg általa. Javíts meg dolgokat vagy készíts ajándékokat!

Ezeket kell tudnod kezdő hegesztőként

Ezeket kell tudnod kezdő hegesztőként

Minden szakmának megvannak a maga fortélyai, amelyekkel jobban és könnyebben lehet elvégezni a munkát.