Ágyneműhuzatokhoz használt közös szövetanyagok

Mielőtt ágyneműt vásárolna, fontos, hogy tudjon egy kicsit az anyagról, amelyből készült.
Ágyneműhuzatokhoz használt közös szövetanyagok

Bár a pamut a leggyakoribb anyag, más anyagokat is használnak. Íme néhány példa az ágyneműkhöz leggyakrabban használt szövetanyagokról. A pamutból készült ágynemű ropogós, puha és tartós. Emellett hűvös érzés a bőrödhöz képest. A szaténszövet viszont egy szaténszövésű anyag, amely puha tapintású, de puhább tapintású. Ez is kevésbé ropogós, mint a perkál, de tartósabb és puhább tapintású.

Az ágyneműk legnépszerűbb anyaga a pamut, de számos más anyag is létezik. A pamut puha, lélegző, szagálló és könnyen karbantartható. Emellett puha és sokszori mosás után is megőrzi tartósságát. A pamut lepedők minősége azonban típustól függően változik. Az egyiptomi pamut a legjobb minőségű, mivel hosszú szálakkal rendelkezik. Ennek ellenére drága a lenvászon lepedő megvásárlása.

A flanel tartós és meleg anyag, de hajlamos a testhő megkötésére. Ha hajlamos melegben aludni, a flanel nem a megfelelő választás az Ön számára. A flanel lepedők ráadásul porózusak, így izzadhat és megzavarhatja az alvást. Egy másik megfontolandó anyag a jersey, amely pamut és nejlon kombinációjából készül. Puha és kényelmes, de nem olyan tartós, mint a pamut.

A poliészter egy másik gyakori szövetanyag, amelyet ágyneműkhöz használnak. Nem olyan kényelmes, mint a pamut, és karcos. Gyakran használják olcsó ágyneműkhöz, de egyes kiskereskedők jó minőségű poliészter és pamut ágyneműket kínálnak, amelyek ebből az anyagból készülnek. Érdemes megfontolni az anyagot, mielőtt új lepedőt vásárol. A választott anyag határozza meg, hogy az évekig kitart-e vagy sem. Amikor a poliészter és a pamut között választ, tartsa szem előtt, hogy a magasabb szálszámú ágynemű nagyobb tartósságot biztosít.

Az egyiptomi pamutot tartják a legpuhább anyagnak, és extra hosszú szálai adják a luxusérzetet. Ez az anyag egyben az egyik legtartósabb és leglégáteresztőbb ágyneműk anyagai közé tartozik. Jó választás azoknak, akik a gyűrődésmentes megjelenést kedvelik, de drágább is. Az egyiptomi pamuttól eltérően a pima pamut megfizethetőbb, mint az egyiptomi pamut. Ugyanakkor nem tart olyan sokáig melegen, mint az egyiptomi pamut.

Míg a pamut a lepedők legtermészetesebb anyaga, a poliészter egy mesterséges anyag, amely tartósabb lehet. Emellett víz- és szélálló is. De nem olyan kényelmes, mint a pamut, és egy kicsit kényelmetlen lehet rajta aludni. Gyakran keverik pamuttal a puhaság és a kényelem elérése érdekében. Emellett kevésbé lélegző, mint a pamut, és nem szívja magába a vizet, mint a pamut. Ha ágyneműt keres, először fontolja meg a preferenciáit, majd döntsön a kívánt anyagról.

Egy másik tényező, amelyet a lap kiválasztásakor figyelembe kell venni, az éghajlat. Melegebb éghajlaton a lenvászon lepedőknek vastagnak és légáteresztőnek kell lenniük, míg a pamutlepedőknek magas szálszámúnak kell lenniük. A lepedő fonalszáma fontos, mert ez segít meghatározni a lepedő komfortfokozatát. Egy másik figyelembe veendő tényező a réteg. A lepedő rétege az egy szál előállításához felhasznált szálak számát jelenti. Az egyrétegű szövet egy szálból készül, míg a kétrétegű szövetet kettőből szövik.

Szerző: 1000textil.hu

Kapcsolódó cikkek

9 ital, amelyet mindenképpen próbálj ki Brazíliában

9 ital, amelyet mindenképpen próbálj ki Brazíliában

Brazília, napsütés, pálmafák és italok. Nagyon sok olyan brazil italról még csak nem is hallottunk, de ha már ott jársz, semmiképpen se hagyd ki ezeket az italokat.

10 hihetetlen tény a nagyvilágból

10 hihetetlen tény a nagyvilágból

Lássunk most 10 érdekességet a nagyvilágból!

Illatok szárnyán az emlékekbe

Illatok szárnyán az emlékekbe

Egy-egy illatról, különböző emlékképek kúszhatnak az agyunkba.