Ágyneműhuzatokhoz használt közös szövetanyagok

Mielőtt ágyneműt vásárolna, fontos, hogy tudjon egy kicsit az anyagról, amelyből készült.
Ágyneműhuzatokhoz használt közös szövetanyagok

Bár a pamut a leggyakoribb anyag, más anyagokat is használnak. Íme néhány példa az ágyneműkhöz leggyakrabban használt szövetanyagokról. A pamutból készült ágynemű ropogós, puha és tartós. Emellett hűvös érzés a bőrödhöz képest. A szaténszövet viszont egy szaténszövésű anyag, amely puha tapintású, de puhább tapintású. Ez is kevésbé ropogós, mint a perkál, de tartósabb és puhább tapintású.

Az ágyneműk legnépszerűbb anyaga a pamut, de számos más anyag is létezik. A pamut puha, lélegző, szagálló és könnyen karbantartható. Emellett puha és sokszori mosás után is megőrzi tartósságát. A pamut lepedők minősége azonban típustól függően változik. Az egyiptomi pamut a legjobb minőségű, mivel hosszú szálakkal rendelkezik. Ennek ellenére drága a lenvászon lepedő megvásárlása.

A flanel tartós és meleg anyag, de hajlamos a testhő megkötésére. Ha hajlamos melegben aludni, a flanel nem a megfelelő választás az Ön számára. A flanel lepedők ráadásul porózusak, így izzadhat és megzavarhatja az alvást. Egy másik megfontolandó anyag a jersey, amely pamut és nejlon kombinációjából készül. Puha és kényelmes, de nem olyan tartós, mint a pamut.

A poliészter egy másik gyakori szövetanyag, amelyet ágyneműkhöz használnak. Nem olyan kényelmes, mint a pamut, és karcos. Gyakran használják olcsó ágyneműkhöz, de egyes kiskereskedők jó minőségű poliészter és pamut ágyneműket kínálnak, amelyek ebből az anyagból készülnek. Érdemes megfontolni az anyagot, mielőtt új lepedőt vásárol. A választott anyag határozza meg, hogy az évekig kitart-e vagy sem. Amikor a poliészter és a pamut között választ, tartsa szem előtt, hogy a magasabb szálszámú ágynemű nagyobb tartósságot biztosít.

Az egyiptomi pamutot tartják a legpuhább anyagnak, és extra hosszú szálai adják a luxusérzetet. Ez az anyag egyben az egyik legtartósabb és leglégáteresztőbb ágyneműk anyagai közé tartozik. Jó választás azoknak, akik a gyűrődésmentes megjelenést kedvelik, de drágább is. Az egyiptomi pamuttól eltérően a pima pamut megfizethetőbb, mint az egyiptomi pamut. Ugyanakkor nem tart olyan sokáig melegen, mint az egyiptomi pamut.

Míg a pamut a lepedők legtermészetesebb anyaga, a poliészter egy mesterséges anyag, amely tartósabb lehet. Emellett víz- és szélálló is. De nem olyan kényelmes, mint a pamut, és egy kicsit kényelmetlen lehet rajta aludni. Gyakran keverik pamuttal a puhaság és a kényelem elérése érdekében. Emellett kevésbé lélegző, mint a pamut, és nem szívja magába a vizet, mint a pamut. Ha ágyneműt keres, először fontolja meg a preferenciáit, majd döntsön a kívánt anyagról.

Egy másik tényező, amelyet a lap kiválasztásakor figyelembe kell venni, az éghajlat. Melegebb éghajlaton a lenvászon lepedőknek vastagnak és légáteresztőnek kell lenniük, míg a pamutlepedőknek magas szálszámúnak kell lenniük. A lepedő fonalszáma fontos, mert ez segít meghatározni a lepedő komfortfokozatát. Egy másik figyelembe veendő tényező a réteg. A lepedő rétege az egy szál előállításához felhasznált szálak számát jelenti. Az egyrétegű szövet egy szálból készül, míg a kétrétegű szövetet kettőből szövik.

Szerző: 1000textil.hu

Kapcsolódó cikkek

4 tény, amiről csak most hullt le a lepel

4 tény, amiről csak most hullt le a lepel

Most olyan, emberi működéssel kapcsolatos érdekességekről olvashatsz, amelyről csak nemrégiben számoltak be a tudósok.

9 csodálatos tény Indiáról

9 csodálatos tény Indiáról

India egy felettébb misztikus hely és mindig van mit erről a szépséges helyről tanulni.

11 érdekesség Olaszországról

11 érdekesség Olaszországról

Olaszország kedvelt úticél minden évszakban, így jó, ha felvértezzük magunkat némi tudással, ha ebbe az országba készülünk.