A játékok szerepe a gyermekek fejlődésében

A kisgyermekek tanulásának fő forrása a játék. Ez jelentheti a körülöttük lévő tárgyakkal való foglalatoskodást, de a kimondottan erre a célra készült eszközökkel talán még többet tudnak előrehaladni. Cikkünkben bemutatjuk ezen termékek szerepét a fejlődésben, s a különféle életkorokkal is foglalkozunk.
A játékok szerepe a gyermekek fejlődésében

Változatos szerepek

A felnőtté válás útján rengeteg tanulnivaló van. Így a játékok szerepe is sokféle lehet.

Motoros funkciók fejlesztése

A kicsik fokozatosan tanulják meg használni testrészeiket. Néhány hónapos korban az számít eredménynek, hogy a csörgőért nyúlnak, később pedig egyre finomabb mozdulatokra képesek. A finom mozgásokat fejleszti például a kirakós, a gyurma és a festés. Így lesz egyre jobb a kézügyesség, az egész testet igénybe vevő tevékenységek által pedig a testkoordináció.

Kognitív előrehaladás

Nemcsak a testrészeinket, de a gondolkodásunkat is meg kell tanulnunk használni. A képességfejlesztő eszközök többsége a logikai és problémamegoldó gondolkodást helyezi középpontba. Így jobban átlátják az összefüggéseket és leküzdik az akadályokat.

Személyiségfejlődés

A tevékenységek útján a gyermek felismeri képességeit, lehetőségeit, s ráébred, mit tud önállóan elvégezni, létrehozni. Mindez sikerélményt nyújt, s érzelemgazdaggá teszi a kicsit. Különösen akkor, ha a felnőttől is megerősítést kap.

A személyiségfejlődést különösen az utánzáson alapuló eszközök támogatják. Ilyen például egy gyermek konyha vagy miniautó, melyeket a Djeco játékok webáruháza is kínál.

Beilleszkedés a közösségbe

A kapcsolatteremtő képesség sem hanyagolható el. Érdemes ezért lehetőséget adni a csemetének, hogy kis barátaival közösen játsszon a szabadban, az óvodában vagy otthon. Így megtanul osztozni, alkalmazkodni, szükség esetén pedig érdekeit érvényesíteni.

Életkorok és eszközök

Minden életszakaszban más és más megtanulnivaló várja a gyerekeket. Életkortól függ, milyen meglepetésnek örül. Lássunk néhány példát:

· 1 évesen: formaberakók, toronyépítő, fürdőkádas eszközök, puha építőkocka

· 2 évesen: képkereső, 2 darabos puzzle, építőkocka, kismotor, hintaló

· 3 évesen: kocka kirakó, könnyebb logikai feladatok

· 4 évesen: gondolkodtató, kreatív eszközök, társas

Persze mindez csak ízelítő, még bőven sorolhatnánk ötleteket az egyes életkorokhoz.

Összefoglalva: A játékok kulcsszerepet töltenek be a legkisebb családtagok életében. Egyszerre több képességet is fejlesztenek, így komplex módon segítik a csemete előrehaladását. Különféle életkorokban más-más meglepetést érdemes vásárolnunk a kicsiknek, hiszen érdeklődésük folyamatosan változik.

Kapcsolódó cikkek

9 csodálatos tény Indiáról

9 csodálatos tény Indiáról

India egy felettébb misztikus hely és mindig van mit erről a szépséges helyről tanulni.

9 ital, amelyet mindenképpen próbálj ki Brazíliában

9 ital, amelyet mindenképpen próbálj ki Brazíliában

Brazília, napsütés, pálmafák és italok. Nagyon sok olyan brazil italról még csak nem is hallottunk, de ha már ott jársz, semmiképpen se hagyd ki ezeket az italokat.

11 érdekesség Olaszországról

11 érdekesség Olaszországról

Olaszország kedvelt úticél minden évszakban, így jó, ha felvértezzük magunkat némi tudással, ha ebbe az országba készülünk.