Illatok szárnyán az emlékekbe

Ha rossz emlékeink vannak, inkább ne szaglásszunk.
Illatok szárnyán az emlékekbe

Előfordult már veled, hogy besétáltál egy péksége, vagy étterembe és az ott terjengő illatok olyan emlékeket juttattak az eszedbe, amelyek létezéséről sem tudtál? Bizony előfordul, hogy az agyunk mélyén elraktározott emlékek, csak egy-egy erősebb illat hatására kelnek életre.

Az illat és az agy kapcsolata

Egyszerűen fogalmazva, az illatok beáramlanak az orrunkba, majd onnan az agy irányába úsznak. Az agysejtek az illatok általi információt az agy, egy apró területére továbbítják. Ennek az apró területnek a neve: amigdala. Itt kerül sor az érzelmek feldolgozására. Majd az információk a hippokampuszba áramlanak, ahol nem csak a tanulás, hanem az emlékezet is zajlik.

Az érzések közül, az illatok által generált érzések az egyetlenek, amelyek közvetlen úton jutnak az agy érzelmi és memória központjaiba. Az összes többi érzés először a hipotalamuszba kerül, majd így továbbítódik az agy többi részébe. Az illatok azonban rögtön a hippokampuszba áramlanak, így szoros kapcsolat jön létre az illatok, és az illatok által kiváltott érzelmek között. Ez a magyarázata annak, hogy az illatok által kiváltott érzelmek szentimentálissá tesznek bennünket, és hogy akár még sírhatunk is egy-egy ilyen illat által felidézett emlék miatt.

Az illatok és az elfeledett emlékek

Az illatoknak köszönhetjük, hogy olyan érzelmek és emlékek is előkerülnek agyunk legmélyebb zugaiból, amelyek egyébként ott is maradnának, ha egy-egy illat nem hozná a felszínre azokat. Viszont az is tény, ha soha többé nem érzünk egy adott illatot, ami csak arra a személyre, helyre, cselekményre volt érvényes, akkor soha sem tolulnak fel bennünk az ezekkel kapcsolatos emlékek.

Az illat és memória

Az illat és az emlékezet kiterjedhet a memóriával kapcsolatos dolgokra is. Amikor valakinek csökken a szaglása, az sajnos egyes betegség jelenlétéhez is kötődhet. Ilyen például az Alzheimer-kór, vagy a Parkinson-kór.

A szaglás és a túlélés

Azért is hasznos, hogy az agyunk figyelmeztet egy-egy illat kapcsán, egy-egy emlékre, mert bizonyos emlékek nem mindig olyan kellemesek. Ha tudjuk, hogy az adott hely és a helyet körül lengő illat – legyen ez egy mozihoz társuló illat például – valamilyen nagyon rossz emléket idéz fel bennünk, akkor lehetőségünk van annak a helynek az elkerülésére.

Kapcsolódó cikkek

6 érdekesség a világ minden tájáról

6 érdekesség a világ minden tájáról

A fura dolgokra mindenki kíváncsi, még akkor is, ha azok nem itthon, hanem a nagyvilágban történnek.

5 szuvenír Moszkvából

5 szuvenír Moszkvából

Moszkvának vannak olyan tipikus nemzeti "ereklyéi", amelyeket nekünk is be kell szerezni, ha már ott járunk.

10 hihetetlen tény a nagyvilágból

10 hihetetlen tény a nagyvilágból

Lássunk most 10 érdekességet a nagyvilágból!