Mit érdemes tudni az akkumulátorral felszerelt napelemekről?

Az alábbiakban részletesebb foglalkozunk azzal a kérdéssel, hogy mit érdemes tudni az akkumulátorokkal felszerelt napelemes rendszerekről és típusaikról.
Mit érdemes tudni az akkumulátorral felszerelt napelemekről?

A napelemes rendszerek terén rengeteg szó esik a hálózatra visszatápláló rendszerekről. Emellett azonban létezik egy másik technikai megoldás is, aminek segítségével akár el is tárolhatjuk a megtermelt energiát. Az alábbiakban éppen erről a napelemes megoldásról lesz szó ezért összegyűjtöttük mit érdemes tudni az akkumulátorral felszerelt napelemekről.

Napelemes rendszerek főbb típusai

Alapjában véve a napenergia kitermelése terén három főbb technikai megoldást különböztethetünk meg. Ezek név szerint a:

· hálózatra visszatápláló,

· sziget üzemű,

· hibrid napelemes rendszereket.

A hálózatra visszatápláló rendszerekről most nem ejtenénk külön szót, hiszen a hangsúly ezúttal az akkumulátorokkal szerelt verziókon van.

Sziget üzemű napelemes rendszerek

Szigetüzemű napelemes rendszert olyan esetekben kell telepíteni, mikor nincs lehetőség a villamos hálózatra való csatlakozásra, vagy az nagyon drága lenne. Egy szigetüzemű napelemes rendszerek kisebb népszerűsége alighanem abból is fakadhat, hogy legalább 50%-al drágább lehet egy hasonló teljesítményű hálózatra visszatápláló napelemes rendszernél, de a konfigurációtól függően kerülhet a kétszeresébe is. Az árkülönbség legfőbb oka az akkumulátorok magas ára, ráadásul az ilyen rendszerek inverterét a lehetséges legnagyobb fogyasztásra kell méretezni, míg a hálózatra visszatápláló rendszereknél ilyen kitétel nincs.

Hibrid üzemű napelemes rendszerek

Az energiatárolós napelemes rendszerek továbbfejlesztett változatai az úgynevezett hibrid üzemű napelemes rendszerek, melyek már képesek szigetüzemű energiaellátásra is, azaz áramszünet esetén a fogyasztókat az akkumulátorban tárolt energiával táplálni, így téve folyamatossá az áramellátást.

A hibrid üzemű napelemes rendszer alkalmazása leginkább olyan kis teljesítményű fogyasztóknál javasolt, ahol hálózati kimaradás esetén is szükség van áramellátásra (pl. fűtés keringtető szivattyú). Azonban itt nem beszélhetünk szünetmentes ellátásról, mivel a rendszer átkapcsolási ideje nagyjából 60 másodperc. Az áramszünet alatt áthidalható időszak hossza a fogyasztók nagyságától és az illesztett akkumulátor kapacitásától függ.

Akkumulátoros napelemes rendszerek előnye

Az akkumulátorokkal felszerelt napelemes rendszer legnagyobb előnye tehát, hogy a hálózati áramellátás kiesésekor vészhelyzeti áramforrást biztosítanak az elektromos készülékek számára, megelőzve az áramkimaradás okozta esetleges károkat. Ráadásul az akkumulátorokkal felszerelt rendszerek akár 24 órán át is fedezhetik a háztartások energiaigényét megújuló energiával, így a megtermelt energia szinte alig meg kárba.

Ennek eredményeként gyakorlatilag a nullára csökkenthetjük az áramszámlát, és védelmet élvezhetünk a szolgáltatók esetleges áramdíj-emelésével szemben is.

Milyen akkumulátor szerelhető napelemes rendszerbe?

A napelemes rendszerekbe szerelt akkumulátorok olyan energiatároló eszközök, melyek speciális, ciklusálló változatoknak számítanak. Ezek az akkuk ugyanis képes:

· hosszú időn keresztül jó hatásfokkal feltöltődni,

· kisülni akár tároló képességük 20%-áig is.

Tartósságukat jól jellemzi, hogy míg az autóakkumulátorok 1-1,5 év alatt tönkremennek addig a korszerű szolár akkumulátorok 6-10 évet is kibírhatnak.

Jelenleg napelemes rendszerekbe három különböző típusú akkumulátor típus közül választhatunk:

· ólom-savas,

· ólom-zselés,

· lithium-ion akkumulátorok.

Ólom-savas akkumulátorok

Az ólom-savas akkumulátorokat már régóta alkalmazzák szükségáram megoldásokhoz. Ezért ezek, a biztonsági aspektust nézve, ártalmatlanok. Azonban érdemes megjegyeznünk, hogy előfordulhat hogy, ha túl magas áramerősségnél hidrogén szabadul fel, az durranógáz robbanáshoz vezethet.

Ólom-zselés akkumulátorok

Ismerjük az autóiparból és a villás targoncákból is, amelyeket biztonsági okokból egyre gyakrabban alkalmaznak. A durranógáz veszélye drasztikusan kisebb ennél a típusnál és nagyon kezelőbarátok, de drágábbak is, mint az ólom-savas akkumulátorok.

Lithium-ion akkumulátorok

A lithium-ion akkumulátorok, vagy li-ion akkuk ma már mondhatni uralják a piacot. Az ok, az ólom-akkukkal összehasonlítva, hogy magasabb töltési ciklus számmal, jól használható kapacitással valamint a hosszú élettartammal rendelkeznek. Ezeknek az akkuknak egy hátrányuk van, hogy túltöltés esetében túlmelegedhetnek.

Összegezve

Amennyiben részben vagy egészben függetlenednénk tehát az elektromos szolgáltatóktól, akkor az akkumulátorral szerelt rendszerek jelenthetik a megoldást számunkra. Ilyen rendszer esetében azonban fontos, hogy amikor árajánlatot kérünk napelem rendszerek, akkor szakértők segítségével előre határozzuk meg milyen akkumulátorokat választunk leendő rendszerünkbe.

Kapcsolódó cikkek

Mit kell tudni a fújható purhab szigetelésről?

Mit kell tudni a fújható purhab szigetelésről?

Mire is jó a fújható purhab szigetelés?

Már nem csak a tetőre telepíthetünk napelemet

Már nem csak a tetőre telepíthetünk napelemet

A finn Rauli fejlesztésének köszönhetően immár a falakon is könnyedén helyet kaphatnak a napelemek, elősegítve az olcsó, tiszta energia előállítását.