Fenntartható városok a világban

A rangsor élén 10 várossal.
Fenntartható városok a világban

A fenntarthatóság nagyon fontos, hiszen ettől is függ, hogy milyen életkörülmények között élnek például az adott város lakosai. A fenntarthatóság megállapításakor többféle szempontot is figyelembe vesznek. Lássuk, melyek ezek, és mely városok topognak a rangsor élén.

A különféle szempontok és a fenntarthatóság

Az egyik ilyen a társadalmi szempont, vagyis nézik az adott városban a várható élettartamot, a megélhetési rátát, az elhízási faktorokat, egyszóval a polgárok életkörülményeit. A környezeti szemponthoz olyan elemek tartoznak, mint szennyezettség, az energia újrahasznosítás, a mobilitás, a katasztrófakockázat. A gazdasági szempontok alá esik a GDP, az idegenforgalom, az adott városban milyenek a vállalkozási lehetőségek.

Az Acardis és a Közgazdasági és Üzleti Kutatóközpont folyamatosan értékeli a fenntarthatósági listán szereplő városokat, mégpedig a fentebb említett szempontok figyelembevételével.

Nehéz megfelelni az elvárásoknak

Nehéz megfelelni mind a három szempontnak, hiszen hiába jók egyes helyeken a társadalmi és környezeti szempontok, ha a gazdasági katasztrofális, vagyis nincsenek munkahelyek és nincsenek vállalkozási lehetőségek sem.

Miért fontos a fenntarthatóság?

Ezt röviden is meg lehet fogalmazni. A cél mindig az, hogy egyadott városban élő embereknek minél jobb legyen az életminősége. Az életminőség akkor lesz megfelelő, mondhatni tökéletes, ha mind a három szempont megfelel a kritériumoknak.

Most pedig lássunk 10 várost, akik ennek a listának az élén szerepelnek:

1. Zürich található az élen. Ebben a svájci városban az energiamegtakarítást tűzték ki célul, illetve már most tökéletesnek mondható a tömegközlekedési hálózat ebben a városban.

2. Szingapúr a következő város, amelyet ki kell emelni, mivel Szingapúr a 2. olyan hely a világon, ahol a legtöbb fa található. Márpedig fenntarthatóság szempontjából ez is fontos.

3. Stockholm áll a harmadik helyen, mégpedig a Hammarby Sjöstad átalakítása miatt. Ez egy korábbi ipari terület zárt víz-, hulladék –és energiaáramkörökkel.

4. Bécs a következő város, ahol magas szintű a közbiztonság, illetve a tömegközlekedés is magas színvonalon működik.

5. London áll az 5. helyen, mégpedig a városban zajló gazdasági lehetőségek miatt, de a magas szintű környezetvédelem és az emberek önkéntes programokban való részvétele miatt is sikerült erre a rangos helyre felverekednie magát.

6. Frankfurtban magas szintű az emberek életminősége, illetve munkahelyet is könnyen találhat, aki Frankfurtba költözik.

7. Dél-Korea fővárosában, Szöulban is sok mindent megtesznek a fenntarthatóság érdekében. Például erősen szennyezett területeket iktatnak ki, olyan természeti területeket hoznak helyre, ahol az emberek szabadidős programokban vehetnek részt, ezzel is javítva az életminőségüket.

8. Hamburg a környezettudatosságával érdemelte ki, hogy a rangsor legelejére kerüljön.

9. Prágában is a káros környezeti hatásokat próbálják csökkenteni, illetve a rangsor elejére kerülhetett, mivel itt is nagyon jó a mobilitás és a tömegközlekedés.

10. Münchenben pedig az energiahasznosítás működik magas szinten, de minden tevékenységével arra törekszik, hogy az első helyre verekedje fel magát.

Kapcsolódó cikkek

9 csodálatos tény Indiáról

9 csodálatos tény Indiáról

India egy felettébb misztikus hely és mindig van mit erről a szépséges helyről tanulni.

4 tény, amiről csak most hullt le a lepel

4 tény, amiről csak most hullt le a lepel

Most olyan, emberi működéssel kapcsolatos érdekességekről olvashatsz, amelyről csak nemrégiben számoltak be a tudósok.

10 hihetetlen tény a nagyvilágból

10 hihetetlen tény a nagyvilágból

Lássunk most 10 érdekességet a nagyvilágból!